aanbod‎ > ‎

muziek


Opleidingen in het domein Muziek

EERSTE GRAAD TWEEDE GRAAD DERDE GRAAD VIERDE GRAAD KORTLOPEND
6-7 jarigen Vanaf 8 jaar
en volwassenen
Vanaf 12 jaar
en volwassenen
Vanaf 15 jaar
en volwassenen
Vanaf 15 jaar
en volwassenen
2 jaar 4 jaar (jongeren)
3 jaar (volwassenen)
3 jaar 3 jaar
JongLeren met muziek (1u) Instrument of zang (1u)
Muzieklab (1u)
Groepsmusiceren (1u)
KLASSIEK /
JAZZ-POP-ROCK
KLASSIEK /
JAZZ-POP-ROCK
MUZIEKCULTUUR


Vioolinitiatie Suzuki
Instrument of zang (1u)
Muzieklab (1u)
Groepsmusiceren / begeleidingspr / improviseren / arrangeren / muziektheorie (1u)
Instrument of zang (1u)
Groepsmusiceren / begeleidingspr / improviseren / arrangeren / muziektheorie (1u)
3 jaar
Muziek Maestro! (2u)
MUSICAL MUSICAL SPECIALISATIE
Zang musical (1u)
Muzieklab (1u)
Atelier musical (1u)
Musical dans (1u)
Zang musical (1u)
Atelier musical (1u)
Musical dans (1u)
2 jaar
Specialisatie (2u)

(tabel niet duidelijk leesbaar...?)


ROOSTER MUZIEK

VAKKEN EERSTE GRAAD

JongLeren met muziek       NIEUW!

Kom mee op avontuur, en ontdek een wereld van muziek!
Laat de muziek kriebelen in de oren…. Beweeg bij een vrolijke melodie…. Zing leuke liedjes… Kom alles te weten over ritme en grappige instrumenten… tot het begint te tintelen om zelf in een orkest te spelen.


Leerlingen krijgen 1u per week les in groep. Spel- en musiceerplezier staan hierbij centraal. Aan de hand van spelletjes, luisteroefeningen, liedjes en speelstukjes wordt de wondere wereld der muziek ontrafeld en ervaren. We maken gebruik van een rijk assortiment aan instrumenten: percussie, Orff-instrumenten, boomwhackers. We goochelen met bekers, sjaaltjes, hoepels, emmers. Een ringmap (met 2 ringen) en een pennenzak met schrijfpotlood, gom en kleurpotloden zijn nodig voor de talloze blaadjes met toffe liedjes. Minstens twee keer per jaar steken we samen een toonmoment in elkaar. 


Initiatie viool Suzuki

Ondertussen een vaste waarde in de academie. Ontdek de viool en het musiceren op een speelse manier.

Zowel individuele lessen als groepslessen viool.
Shinichi Suzuki ontwikkelde zijn ‘moedertaalmethode’, geniaal in al haar eenvoud: op dezelfde manier als een kind op jonge leeftijd bekwaam is om zijn eigen moedertaal te spreken, zo ook ontwikkelt het kind in een muzikale omgeving een muzikale bekwaamheid.
In tegenstelling met de andere opleidingen bedraagt het inschrijvingsgeld voor deze cursus 200 euro.

meer info...VAKKEN TWEEDE GRAAD

Instrument of zang

Nieuw is dat je direct vanaf 8 jaar kan beginnen met een instrument of zang. Kies uit een veelheid aan instrumenten, zowel klassiek als jazz-pop-rock.

Leerlingen krijgen 1u per week les instrument of zang in groep.

Mogelijke instrumenten 


Klassiek

Blaasinstrumenten

Snaarinstrumenten
Toetsinstrument
Slagwerk
Zang

Jazz-pop-rock


Muzieklab (in de tweede graad)       NIEUW!

In ons muzieklab(oratorium) wordt er geëxperimenteerd en geproefd, gezongen en gespeeld, geluisterd en nog zoveel meer. We gieten melodie en ritme in een muzikale proefbuis. En als de boel ontploft? Dan beginnen we gewoon opnieuw!

Leerlingen krijgen 1u per week les in groep. Spel- en musiceerplezier staan hierbij centraal. We leren de codes en geheime taal van de muziek ontcijferen, begrijpen en gebruiken. We onderzoeken, luisteren, horen, voelen, begrijpen, lezen, noteren, tonen, creëren, zingen, spelen, klappen, tikken, ...
Een handboek kost +/- 23 euro. Een ringmap (met 2 ringen) en een pennenzak met schrijfpotlood, gom en kleurpotloden zijn nodig voor de talloze blaadjes met leuke oefeningen.


Groepsmusiceren (in de tweede graad)       NIEUW!

Swingende ritmes, vrolijke melodieën, hippe beats, coole teksten, grappige instrumenten...

Wij combineren en creëren, repeteren en proberen, in een uitbundig koor of een enthousiast orkest!
Leerlingen krijgen 1u per week les in groep. Spel- en musiceerplezier staan ook hier centraal. De muzikale vaardigheden die we verworven hebben in het muzieklab, worden op een creatieve manier omgezet.
Minstens twee keer per jaar is er een toonmoment, waarbij de leerlingen kunnen tonen hoe goed ze zijn in hun rol als samenspeler.


VAKKEN DERDE EN VIERDE GRAAD

Muzieklab voor jongeren (in de derde graad)       NIEUW!

Ons muzieklab is ondertussen al bekend domein uit de tweede graad. We gaan verder op ontdekking in de muziek in al zijn facetten. We ontcijferen alle ingrediënten in onze muzikale proefbuis en ontwikkelen onze eigen smaak. Laat die boel maar ontploffen, er verschijnt ongetwijfeld iets moois.

Leerlingen krijgen 1u per week les in groep. We leren muziek beluisteren en bespreken, ontdekken tal van instrumenten en leren een eigen mening vormen. Concertuitstappen ondersteunen de geziene leerstof. De muziek die we spelen, gaan we beter begrijpen en de muziek die we (nog) niet gespeeld krijgen, wordt een pak boeiender.
In het derde jaar wordt muzieklab projectmatig georganiseerd. Alle lessen worden gecentraliseerd rond 5 projecten per jaar. Bij elk project hoort een voorbeschouwing van 2 uren, een concertbezoek/workshop en een evaluatie/nabespreking van 1 uur. De projecten worden meegedeeld bij de inschrijving in september, en zullen dan ook te vinden zijn op de website.

Een handboek kost €26 en kan 3 jaar gebruikt worden.

Muzieklab voor volwassenen (in de derde graad)       NIEUW!

‘Music is a world within itself, it is a language we all understand’, zingt Stevie Wonder. Maar we kunnen nog dieper graven, ontleden, beluisteren, ervaren en bekijken, ter plaatse en verder weg.

Muzieklab voor volwassenen in de derde graad wordt projectmatig georganiseerd. Alle lessen worden gecentraliseerd rond 5 projecten per jaar. Bij elk project hoort een voorbeschouwing van 2 uren, een concertbezoek/workshop en een evaluatie/nabespreking van 1 uur. De projecten worden meegedeeld bij de inschrijving in september, en zullen ook te vinden zijn op de website. 

Groepsmusiceren (in de derde en vierde graad)

Wat is er leuker, wanneer je een instrument of zang hebt geleerd, dan samen te musiceren?

Vanaf het vierde jaar van de tweede graad zet je je eerste stappen in het samen musiceren met jouw instrument. In de derde en vierde graad bouwen we hierop verder. In plaats van groepsmusiceren met jouw instrument kan je ook kiezen voor koor. Speel je piano dan kan je ook kiezen voor begeleidingspraktijk (piano of keyboard). Als zanger volg je sowieso de cursus koor.

Begeleidingspraktijk

Lekker swingende begeleidingen maken en improviseren aan de piano.


Ben je pianist dan kan je in de derde en vierde graad kiezen voor begeleidingspraktijk in plaats van groepsmusiceren. Je leert er alle kneepjes van het vak: zichtlezen, akkoordenschema’s plaatsen op melodieën, improvisaties, … Kortom, je ontwikkelt in dit vak je behendigheid op het klavier en je muzikale creativiteit.
 


Arrangeren       NIEUW!

Heb je niet genoeg aan enkel muziek spelen of beluisteren maar voel je de kriebels om met die muziek zelf ook iets te doen, dan ben je op je plaats in het nieuwe vak arrangeren.


Ontdek in dit vak de mogelijkheden van meerstemmigheid en akkoorden en hoe muziek werkt voor meerdere instrumenten tegelijk. Maak bewerkingen van bestaande of eigen melodieën of songs. Je leert al doende de kneepjes van het programma Logic op de iMac onder de knie krijgen om jouw arrangementen vorm te geven en tot klinken te brengen.


Improviseren       NIEUW!

Wat is nu leuker dan achter je piano te zitten en je eigen muzikale ideeën te vertalen naar je eigen pianospel. Of je nu jong of wat ouder bent, iedereen kan het leren.

Improviseren op de piano is helemaal niet zo moeilijk als je maar aan bepaalde regels houdt. En je eigen creativiteit gebruikt, improvisatie is het tegenovergestelde van een compositie, waarbij een muziekstuk wel vooraf is vastgelegd in een partituur. In de Jazz- en pop-cultuur is improvisatie een zeer belangrijk onderdeel. Aan de hand van vaste akkoordenschema’s wordt de melodie geïmproviseerd.
Je leert in dit vak een allround pianist te worden die kan improviseren in verschillende muziekstijlen en je houdt er een fascinerende en blijvende creativiteit aan over.

Muziektheorie       NIEUW!

Dit vak is iets voor jou als je altijd al meer had willen weten over de rijkdom en de geheimen van de meerstemmigheid.

Tijdens deze cursus leer je bewust waarnemen wat meerstemmigheid in relatie tot melodie, metrum, ritme en andere muzikale parameters betekent. Wat maakt dat muziek soms opgewekt, dan weer melancholisch, tragisch, overdonderend, pakkend, frivool, … klinkt? Ontdek hoe componisten te werk gaan en laat dan je    creativiteit los op eigen muzikale verzinsels.

Musical

Hou je van acteren? Hou je van muziek? Hou je van creëren?
Hou je van zingen, sprekend zingen, dansen?
Hou je van show? Of heb je het liever iets meer puur?
Dan is dit iets voor jou!


Deze vorm van theater waarin muziek en beweging een belangrijke rol speelt werkt zeer bevrijdend en wakkert jouw creativiteit aan. De opleiding omhelst drie vakken:
          • Zang musical 
         • Atelier musical 
         • Musical dans 

In het vak ‘zang musical’ komt uiteraard het vocale en zangtechnische aspect aan bod en worden (musical)nummers onder handen genomen.

In ‘atelier musical’ peperen we jouw spreekplezier, prikkelen en stimuleren we je spelgeest en ontwikkelen we de acteur in jou. Hier leer je genieten van het spel en kan je met jouw fantasie hoge bergen beklimmen.

In ‘musical dans’ leer je de bewegingsmogelijkheden van je eigen lichaam ontdekken en leer je passende choreografieën.VAKKEN KORTLOPENDE OPLEIDINGEN

Muziek Maestro!       NIEUW!

Een ontroerende aria van Mozart, een pittig fagotconcerto van Vivaldi, een overweldigende symfonie van Mahler, de verstilde middeleeuwse gezangen,… . Ze kruiden ons leven en ontvoeren ons uit de drukke dagelijkse beslommeringen.


Elke dinsdagavond dompelen we ons onder in de Westerse muziek- en cultuurgeschiedenis. Met luistertips en beeldmateriaal verdiepen we onze luisterervaring. Zo ontdekken we de historische wortels van de mens van de 21ste eeuw.
In de cursus ‘Muziek Maestro!’ stappen we af van de strenge historische evolutie en benaderen we de muziek vanuit grote thema’s. Concertbezoeken en culturele uitstappen worden geïntegreerd in de cursus.
De cursus levert een totaalpakket, waarbij de indrukwekkende realisaties uit onze cultuurgeschiedenis hun waarde voor onze tijd moeiteloos bewijzen.
We garanderen u gemoedelijke avonden vol verwondering!


Specialisatie      NIEUW!

Heb je nog niet genoeg aan de normale opleiding of ben je afgestudeerd en wil je graag nog verder?

Gedurende twee jaar, twee u/week, kan je je vervolmaken in een bepaalde discipline. Dat kan als je in de vierde graad zit en meer intens met de materie wil bezig zijn of wanneer je bent afgestudeerd in een bepaalde optie van de academie.

Je richt je gemotiveerde aanvraag aan de directie (hans.scholliers@buggenhout.be). In samenspraak met de betrokken leerkrachten en na een eventuele selectieproef beslist de directie of je wordt toegelaten.