aanbod‎ > ‎muziek‎ > ‎

koperen blaasinstrumenten

Bugel
Bugel

De bugel is een koperen blaasinstrument, dat heel goed lijkt op de trompet, maar dat een zachtere, warmere en rondere klank heeft.

Hoorn

Hoorn
De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis is opgerold in de vorm van een cirkel. De totale buislengte van het  instrument is ongeveer 4 meter. De voorlopers van de moderne hoorn zijn de posthoorn en de jacht- hoorn. Dit zijn instrumenten zonder ventielen. Je vindt de hoorn in een klassiek orkest, in een harmonie– of fanfareorkest en in een blazersensemble, maar ook in de volksmuziek wordt hij vaak gebruikt. 

Trombone

Trombone
De trombone is een koperen blaasinstrument, herkenbaar aan de ‘schuif’ (wordt in de volksmond ook wel eens foutief schuiftrompet’ genoemd). De trombone is de ‘cello’ van de kopers, en heeft een plechtige klank. Je kan met de trombone terecht in een klassiek orkest (schoolorkest), in een harmonie- en fanfareorkest en in een koperensemble, maar je kan er ook jazz– en popmuziek mee spelen.

Trompet

Trompet
De trompet is een recht koperen blaasinstrument dat vrij hoog klinkt en een heldere doordringende toon heeft. De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-  Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij de fanfare en ook bij pop- en jazzmuziek. De trompet is ook een belangrijk instrument in het leger geweest, vooral bij het geven van commando’s. 

Tuba

Tuba
De tuba het grootste en dus laagstklinkende koperen blaasinstrument. “Da’s plezant!!!” Je kan met de tuba terecht in een harmonie- en fanfareorkest, een blazersensemble, een symfonisch orkest, maar je kan er ook lichte muziek (Dixieland) mee spelen. De kleinere vorm van de tuba is het euphonium.

Hoeveel kost een koperen blaasinstrument?

Bugel: ca. € 600
Hoorn: ca. € 3.000
Trombone: ca. € 1.200
Trompet: ca. € 600 
Euphonium: ca. € 2.500

Kan ik een koperen blaasinstrument huren?

De academie heeft een aantal koperen blaasinstrumenten beschikbaar voor verhuur. Je kan, zolang de voorraad strekt, een instrument huren voor € 50 per jaar (zie schoolreglement voor de huurvoorwaarden). Vanaf de middelbare graad zorg je zelf voor een eigen instrument. Wanneer je je aansluit bij een fanfare of harmonie kan je meestal gratis een instrument lenen.

Ben ik geschikt om koper te leren?

Iedereen met een normale fysiek kan een koperen blaasinstrument leren bespelen.

Meer info

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koperblazers

Leerkracht

Thomas Roelants


Lesrooster

Je krijgt per week 1u les in een groep van maximaal vier leerlingen.
Koper wordt gegeven op maandag en zaterdag (zie uurrooster)