aanbod‎ > ‎muziek‎ > ‎viool Suzuki-methode‎ > ‎

Suzuki-methode in België

TESIB. (Talent Education Institute Belgium)

Geschiedenis

1971

Onder leiding van Jeanne Janssens krijgt aan de Stedelijke Muziekacademie van Turnhout een groep kinderen de kans om te starten met vioollessen volgens de Suzuki-methode. Juffrouw Janssens was de eerste Europese die in Japan bij Prof. Suzuki de nodige diploma’s daartoe behaalde, en zij kreeg van hem de verantwoordelijkheid om in België leerlingen en leraars op te leiden. Dit project kaderde binnen een tienjarenplan van het Ministerie van Nederlandse Cultuur.
In Brussel begon Tomiko Shida, oud-leerlinge van Prof. Suzuki, op vraag van Anne-Marie Oberreit vioolles te geven aan een klein groepje kinderen.

1972

In tegenstelling tot Japan en de Verenigde Staten, was in Europa de Suzuki-methode nog erg onbekend. Door de oprichting van het Talent Education Institute Belgium ontstond er een vereniging waarin alle gediplomeerde en in België werkende leerkrachten werden opgenomen om de Moedertaal-methode van Prof. Suzuki te helpen verspreiden. Onder invloed van Juffrouw Janssens ontstond een hechte groep families voor wie de vioollessen (individueel en in groep) een onderdeel werden van het opvoedkundig proces.

1979

Tijdens de eerste workshop in Europa waar Prof. Suzuki persoonlijk aanwezig was (München), duidde hij een basiskern aan voor de oprichting van de European Suzuki Association (ESA): Tove Detrekoy (Denemarken), Christophe Bossuat (Frankrijk), Jeanne Janssens (België), Susan Johnson (Nederland) en Felicity Lipman (Groot-Brittannië).

1982

Prof. Suzuki komt naar de derde European Suzuki Workshop in Malle (België), georganiseerd door de Talent Education Institute Belgium. De eerste Belgische vioolleerkrachten starten hun opleiding bij Juffrouw Janssens.

1983

Onder impuls van Anne Marie Oberreit wordt “L’Association Suzuki de Bruxelles” opgericht.

1984

De Turnhoutse Suzuki Vereniging wordt boven de doopvont gehouden.

1989

Start vioollessen volgens de Suzuki-methode te Vilvoorde.

1991

Anne Marie Oberreit wordt door de ESA aangesteld als verantwoordelijke voor de opleiding van pianoleerkrachten. Dankzij haar inzet vindt voor de eerste maal in België een pianoworkshop plaats: de Second International Suzuki Piano Basics Workshop.

1992

Oprichting Brusselse Suzuki Vereniging.

1993

Oprichting van de Vioolschool ‘Kortjakje’ te Herselt.

1996

Start Cello lessen volgens de Suzuki-methode te Brussel.

1997

Start altvioollessen in ‘Kortjakje’.

2003

Oprichting Suzuki fluitschool ‘Flautino’, te Herentals. Start vioollessen te Zottegem.

Start fluitlessen te Turnhout.

2004

Start vioollessen te Dendermonde

Start vioollessen te Londerzeel

2005

De Turnhoutse Suzuki Vereniging verandert in Vlaamse Suzuki Vereniging. Tientallen leraars zijn met hun leerlingen lid van de VSV.

Oprichting ‘Villa Viola’ vioolschool te Steendorp.

2006

Start cellolessen te Dendermonde.

Start vioollessen te Borgerhout.

2008

Start vioollessen te BuggenhoutTESIB nu

Tegenwoordig overkoepelt TESIB alle Belgische Suzuki-initiatieven. Marie-Anne Heck is voorzitster van TESIB, Koen Rens is secretaris.

De verantwoordelijke voor piano is Anne Marie Oberreit. Voor viool zijn de verantwoordelijken Jeanne Janssens, Wilfried Van Gorp en Koen Rens.

TESIB wil als vereniging bijdragen tot de instandhouding en verspreiding van het gedachtegoed van Shinichi Suzuki. Zo organiseert TESIB concerten, lezingen, workshops en opleidingen .