algemene info‎ > ‎wie is wie‎ > ‎

Van Gijsegem Ludwig

Leerkracht zang, ...

Na zijn eindexamen zang in Brussel (bij Prof. Louis Devos) ging Ludwig Van Gijsegem privaat studeren bij Professor Rudolf Bautz in Aachen. Hij volgde een meesterkursus liedinterpretatie bij Prof. Hans Hotter in de Musikhochschule te Wenen.
Met Prof. Marius Van Altena en Prof. Anthony Bailes bekwaamde hij zich in de luitliederen.

Ludwig Van Gijsegem behaalde het hoger diploma solozang in het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Prof. Bernadette Degelin. Hij behaalde ook het diploma Docerend Musicus met pedagogisch-didactische aantekening in het Muziekconservatorium te Zwolle - Nederland. Hij bezit het diploma van Meester in de Muziek, met een graduaat.

In 1980 werd hij laureaat van de 'Concours International de Musique Ancienne' te Hurtebise.
In Nederland was hij laureaat van het Erna Spoorenberg Solistenconcours.

Ludwig Van Gijsegem is een begrip in de concertwereld. Van de ongeveer 2500 concerten en voorstellingen die deze veelzijdige musicus -zijn repertoire gaat van de middeleeuwen tot en met de meest recente muziek, met inbegrip van de licht-klassieke en lichte muziek- totnogtoe bracht, waren er meer dan 500 met muziek van Bach of Händel, terwijl hij anderzijds successen oogstte met nummers van Freddy Mercury. Hij zong Bach tijdens rechtstreekse radio-uitzendingen vanuit het Gewandhaus te Leipzig.

Hij debuteerde in het Wiener Musikverein als Evangelist in Bach's Mattheuspassion. Hij zong in de grootste concertzalen: Paleis voor schone kunsten te Brussel, Philharmonie te München, La Salle Pleyel te Parijs, Alte Oper te Frankfurt, Philharmonie te Berlijn, De Doelen te Rotterdam, Philharmonie te Praag,...

In het Amsterdamse Concertgebouw. zong hij o.m. Bach, Berlioz, Händel, Haydn, Honneger, Lloyd Webber, Orff, Puccini, Schostakovich, Verdi, alsook een liedrecital met sopraan Diane Verdoodt dat rechtstreeks uitgezonden werd door de NOS-radio. Hij trad op in de meeste Europese landen, in Israël en Colombia, en maakte uitgebreide concertreizen naar Mexico en de Volksrepubliek China. Ludwig Van Gijsegem zong in de Philharmonie te Sint-Petersburg Mahler's Das Lied von der Erde, wat resulteerde in belangrijke engagementen in Rusland. Das Lied von der Erde werd tevens uitgevoerd in het West Cork Festival in Ierland. Zijn ensemble La Gioia maakte een zes weken durende Japan-toernee.

In Frankrijk werd hij bejubeld tijdens verschillende toernees met Beethoven's Missa Solemnis en Bach's h-moll Messe, Kantaten en Johannespassion.

Samen met de sopraan Diane Verdoodt maakte hij verschillend recital-toernees door Rusland.

Hij is een graag geziene gast op het Schubert-Festival te Kopenhagen.

Naast meer dan 50 plaatopnamen voor Corydon, Eufoda, Naxos, Erato, Sony, en Harmonia Mundi, maakte hij vele opnamen voor diverse radio- en televisiestations.

Hij schitterde tijdens verschillende producties als Don José in de opera Carmen te Amsterdam. De componist Boudewijn Buckinx schreef voor Ludwig Van Gijsegem en zijn ensemble La Gioia de kameropera's Sokrates en Dhammapada.

Hij vertolkte in Groningen de hoofdrol in de nieuwe opera Van alle tijden - van alle streken (Reynaert de Vos).

Hij oogste successen als hoofdrolvertolker in de opera 'Der Zwerg' van Zemlinsky, eveneens te Amsterdam. Daar zong hij verder de hoofdrol in de opera 'La Damnation de Faust' van Hector Berlioz, en in Stravinsky's The Rake's Progress.

Op het Stravinsky Festival van Luxembourg werd hij bejubeld na zijn prestatie tijdens de uitvoering van 'Le Renard'. Bij het Nederlandse Nationale Ballet zong hij ondermeer Mozart's Requiem en Stravinsky's Les Noces en In Memoriam Dylan Thomas.

2001 bracht hem bij Opera Zuid te Maastricht (Mozart's Le Nozze di Figaro).

In Sint Petersburg werd hij enthousiast onthaald naar aanleiding van zijn solo recital met Joodse Synagogale muziek, in samenwerking en op uitnodiging van Baruch Finkelstein, oppercantor van Rusland.

De vakpers loofde steeds zijn soepele acteerkunst en zijn perfecte verstaanbaarheid.

Hij trad op in grote muziekfestivals: Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie, Festival Charpentier Versailles, Festival de Radio France et de Montpellier, Festival barocco de Viterbo Italië, West Cork Chamber Music Festival Ierland, Festival Cervantino Mexico, Europa Cantat Spanje, Stravinsky Festival de Luxembourg, Schubert Festival Kopenhagen,...

Ludwig Van Gijsegem is Artistiek Directeur van The European Inter-Voices Choir and Orchestra, dirigent van het Leeds Gemengd Koor Enthousiasmus, én oprichter en Artistiek Leider van het Inter-voiceS Festival en het platenlabel Gioia.

Zijn ensemble La Gioia werd in 2001 uitgeroepen tot het beste Vlaamse ensemble, en was meervoudig prijzenwinnaar op de Internationale Wedstrijden voor Ensembles te Maasmechelen en te Tolosa (Spanje). 2004 brengt voor dit ensemble een grote concertenreeks in Ierland.

Ludwig Van Gijsegem werd in 2002 door de internationale muziekpers wereldwijd uitgeroepen als beste Evangelist in Bach’s Mattheuspassion.

Domein muziek

Vakken:
  • zang
  • zang musical
  • groepsmusiceren (koor)


Contact